100 let závodního lyžování na Bublavě (Schwaderbach)

28.01.2014 21:33

 

Na přelomu 19. a 20. století se začal rozvoj lyžování v Čechách a sousedním Sasku.
 
V zimní sezoně 1913-14 naplánoval Tělovýchovný spolek „Lassalia“, - oddíl zimních sportů první zimní sportovní hry na Bublavě. Tyto hry se uskutečnily 22. února 1914 a soutěžilo se v disciplínách běh, skoky a sjezd. Skoky probíhaly na svahu Bleibergu. Byl zde vytvořen můstek ze sněhu a skoky dosahovaly délky až 18 m. Dnes tyto výkony vzbuzují úsměv, ale v té době to byl opravdu let. Sjezd byl proveden z vrcholu Aschbergu a vedl po loukách a mezi chalupami do údolí směrem ke Stříbrné. V okolí Bublavy a Aschbergu byla vytyčena trať délky cca 15 km, na které proběhl běžecký závod. Podle informací z tehdejšího tisku se her zúčastnilo 96 sportovců, kteří většinou soutěžili ve všech disciplínách. Bohužel se nám nepodařilo získat informace o vítězích v jednotlivých disciplínách. Domnívám se, že to s odstupem času není až tak podstatné. Co však podstatné je, že od těchto her začala éra zimních sportů v této horské obci.
 
Během následujících let se vychovalo na Bublavě mnoho výrazných závodníků, kteří dosáhli na republikovou a světovou úroveň. Převážně se jednalo o sdruženáře, běžce a skokany. S počátky lyžování na Bublavě je spojeno hlavně jméno závodníka Antona Riedla, který v obci lyže vyráběl, a spolu s bratrem Josefem výrazně vylepšili vázání těchto lyží pro sportovní účely. Ve dvacátých a třicátých letech vyrostlo v obci mnoho významných sportovců, jež nelze všechny jmenovat. Dalo by se říci, že v každé chalupě a rodině byl někdo, kdo se tomuto sportu věnoval.
 
K nejvýraznějším osobnostem patřili v třicátých letech běžci a sdruženáři Adolf Bleidl a Ewald Scherbaum, kteří se pohybovali na předních místech v Československu a Sasku. Největších úspěchů však dosáhl Alfred Steinmüller, který byl dvojnásobným mistrem republiky ve skocích v letech 1936 a 1937. Tento rodák z Bublavy byl také jediným sportovcem z obce, který se účastnil Olympijských her v roce 1936 v  Garmisch-Partenkirchenu. Jeho medailové ambice však přerušil pád a zranění při tréninku. Olympijské zlato získal jeho přítel Birger Ruud, který v těchto letech několikrát navštívil Bublavu a účastnil se zde tréninků a závodů. Birger Ruud byl dvojnásobný olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa. Na Olympijských hrách 1948 získal svůj poslední cenný kov - stříbrnou  medaili. Bohužel tento strmý rozvoj zimního sportu v obci přerušila nejen válka, ale i doba po ní – až do roku 1989. Různé pokusy o znovuoživení se zatím neprosadily. Je na nás a dalších generacích sportovců opět pozvednou povědomí lyžařů z Bublavy (Schwaderbachu) opět na světovou úroveň.
 
Na počest prvních zimních sportovních her v roce 1914 a všech bublavských lyžařských závodníků za uplynulých sto let uspořádá Ski klub Bublava závod v běhu na historických lyžích v sobotu 15.2.2014. V tomto závodě si mohou všichni vyzkoušet, jak náročné bylo závodit před sto lety.
 
 
Ing. Zdeněk Fridrich, předseda Ski klubu Bublava